Persbericht:
Nationale Poepdag

Nationale Poepdag 2023: niet kunnen poepen beïnvloedt leven van veel Nederlanders
Verdriet, wanhoop en frustratie bij Nederlanders met poepproblemen

PERSBERICHT

Amersfoort, 12 april 2023 – Afspraken afzeggen, niet kunnen wandelen of fietsen bij mooi weer, geen boodschappen kunnen doen ondanks dat de winkel op de hoek zit, niet naar school of naar werk kunnen... Het zijn zomaar een paar voorbeelden van beperkingen waardoor Nederlanders met darmproblematiek in sociaal isolement raken. Want als men niet zeker weet of er een toilet in de buurt is voor het geval de nood hoog is, ga je minder makkelijk of zelfs helemaal niet meer erop uit. Maar liefst 43% van de Nederlanders heeft met enige regelmaat problemen met hun stoelgang*. Deze ontlastingsproblemen hebben niet alleen invloed op de dagelijkse activiteiten van patiënten, maar hebben ook een grote emotionele impact. Door het taboe bespreekbaar te maken zou een groot deel van de Nederlanders geholpen kunnen worden, juist vandaag, op Nationale Poepdag.

Emotionele impact

Uit een vragenlijst op www.darmzaken.nl, ingevuld door ruim 1800 Nederlanders**, blijkt dat 23% van de deelnemers al meer dan 5 jaar problemen ervaart met diens ontlastingspatroon, en maar liefst 20% ervaart deze problemen al meer dan een jaar. Dit heeft een grote emotionele impact: zo geven deelnemers aan dat zij zich regelmatig gefrustreerd (35%), verdrietig en onzeker (32,6%) en wanhopig (13,8%) voelen door hun darmproblemen.
Cindy Cobussen, specialistisch verpleegkundige: “Ik zie zoveel patiënten voorbijkomen die ik al eerder had kunnen helpen. De meeste mensen zitten heel erg in hun maag met sociale beperkingen die darmproblemen meebrengen. Ze weten ook niet welke passende oplossingen er voor hen zijn. We kijken daar samen naar. Door blijven lopen met deze problematiek is in ieder geval echt niet nodig.”

Darmproblematiek komt voor bij zowel jonge kinderen als volwassenen en kan verschillende oorzaken hebben. Ook na de bevalling ervaren vrouwen vaak darmproblemen. Zo heeft Erwina er jaren over gedaan om erachter te komen dat ze door darmspoelen geholpen kon worden: “Had ik dit maar 23 jaar geleden geweten.”

Ralph Blankenaauw heeft 12 jaar geleden de diagnose MS gekregen, waar hij vervolgens ook blaas- en darmproblemen bij kreeg. In een korte periode heeft hij verschillende keren ontlastingsverlies meegemaakt: “Ik ging inmiddels nergens meer naartoe, was doodsbang voor ongelukjes en beleefde geen plezier meer aan het leven.” Zijn uroloog bracht hem in contact met Cindy Cobussen, verpleegkundig consulent continentiezorg van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. “Cindy heeft me uitgelegd hoe het moest en ik voelde direct veel vertrouwen door haar aanpak, kennis en kunde”, aldus Ralph. “Ik heb mijn mobiliteit weer terug en belangrijker: mijn levenslust!”

Specialistische zorg voor de beste oplossing

In Nederland zijn inmiddels 18 vestigingen van zogenoemde DECs of Darmzaken Expertise Centra te vinden. Als specialistisch verpleegkundige begeleidt Cindy patiënten in het proces van de darmproblematiek afkomen. Gemiddeld duurt het 5,6 jaar voordat patiënten uitkomen bij de voor hen juiste therapie. Bij kinderen duurt het gemiddeld 7 jaar.

Over Coloplast

Het verhaal van Coloplast begint in 1954. Elise Sørensen is een verpleegkundige. Haar zus Thora heeft net een stoma-operatie ondergaan en durft niet meer onder de mensen te komen omdat ze bang is dat haar stoma zou kunnen gaan lekken. Luisterend naar de problemen van haar zus, komt Elise op het idee van 's werelds eerste zelfklevende stomawegwerpzakje. Op basis van Elises idee ontwikkelen Aage Louis-Hansen, een bouwkundig ingenieur en kunststofproducent, en zijn vrouw Johanne Louis-Hansen, een gediplomeerd verpleegkundige, het stomawegwerpzakje. Een stomazakje dat Thora – en duizenden andere mensen zoals zij – helpt hun leven te leiden op de manier zoals zij het willen.

Tegenwoordig houdt Coloplast zich bezig met Stomazorg, Continentiezorg, Wond- en Huidverzorging en Urologie en heeft het als missie om mensen met ontlastingsproblemen een actief en volwaardig leven te laten leiden. Het bedrijf is actief over de hele wereld en heeft meer dan 12.000 werknemers in dienst.

* Het representatieve onderzoek is eind april 2021 verricht door PanelWizard onder 2.076 Nederlanders van 18 jaar en ouder.
** Onderzoeksresultaten van 2016 – 2023, https://www.darmzaken.nl/.